78 tone de deșeuri colectate separat în școli prin programul Azi pentru Mâine

Postat în data 27.06.2022

78 tone de deșeuri au fost colectate pe parcursul a patru luni în 50 de școli din 6 județe ale țării: Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov și Vâlcea.

Colectarea deșeurilor a fost parte a unui concurs școlar, în cadrul platformei Azi pentru Mâine, implementate de Asociația CSR Nest și finanțate de Fundația Coca-Cola. Concursul a început în luna februarie 2022 și s-a desfășurat până la finalul semestrului doi al anului școlar.

Concursul de colectare separată în școli, organizat în cadrul programului ‘Azi pentru Mâine’, s-a aflat la cea de-a treia ediție și, spre deosebire de anii trecuți, competiția s-a desfășurat între clase aparținând fiecărei școli, pentru a stimula implicarea elevilor și a profesorilor. Fiecare clasă a putut înscrie cantitatea de deșeuri colectată în platforma online ExpertDeseuri.ro. Pe această platformă, în secțiunea dedicată, au fost centralizate toate cantitățile de hârtie/carton, plastic şi aluminiu colectate, pe baza acestora fiind desemnate clasele câștigătoare*. Clasele fiecărei școli, care au adunat cele mai mari cantități de deșeuri, sunt recompensate cu premii totale în valoare de 50.000 RON.

În total, în proiect au fost implicați peste 32.000 de elevi și peste 600 de profesori, iar în cele 53 de școli incluse, în total, în program au fost amplasate 53 de containere de exterior și 530 pubele de interior, pe două fracții – hârtie / carton și plastic/PET + metal.

”Concursul a stimulat colectarea separată a deșeurilor, atât elevii cât și profesorii mobilizându-se mult mai mult ca în edițiile anterioare. Ne bucură succesul pe care ediția din acest an a concursului l-a avut, dar mai ales inițiativele venite chiar din partea copiilor. O elevă de la o școală din Călărași a venit la clasă cu inițiativa de a colecta separat deșeurile pe care colegii le generează zilnic când sunt la școală, după ce a luat parte la cursurile organizate în cadrul proiectului despre colectarea separată și importanța acesteia. Acest lucru ne indică faptul că lucrurile se pun în mișcare în direcția bună și mentalitățile încep să se schimbe.” – Anda Sebesi, Director de Comunicare, Asociația CSR Nest.

Componenta legată de școli din cadrul platformei ‘Azi pentru Mâine’ a cuprins, pe lângă partea de colectare separată a deșeurilor și o parte educațională, prin intermediul căreia, elevii, alături de părinții și profesorii lor, au fost informați cu privire la importanța și modalitățile de colectare separată a deșeurilor. La solicitarea directorilor de școli, activitățile educaționale și de colectare separată a deșeurilor au fost extinse, la această ediție, și la nivelul ciclului primar.

La ediția anterioară a concursului, au fost colectate peste 41 tone de deşeuri, pe două fracţii: hârtie/carton şi plastic/PET + aluminiu/can.

Platforma ‘Azi pentru Mâine’ este un proiect de susținere a comunităților din România, finanțat de Fundația Coca-Cola, care se înscrie în demersurile de sustenabilitate ale Sistemului Coca-Cola în România, reunite în cadrul platformei După Noi. Lansat în 2019, la inițiativa Asociației CSR Nest, sprijinit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu scopul de a oferi informații și infrastructură pentru colectare selectivă, treptat, proiectul evoluat către o platformă complexă, cu componente pe mai multe direcții interconectate și complementare: educare, conștientizare, infrastructură și conlucrare, adică aducerea la aceeași masă a tuturor actorilor implicați în procesul de colectare separată, pentru facilitarea implementării unor sistem de colectare separată în vederea reciclării în diferite comunități.

În cadrul aceleiași platforme, Asociația CSR Nest a publicat Ghidul de colectare separată a deșeurilor. Ghidul poate fi consultat de oricine este interesat pe website-ul dedicat platformei, www.azipentrumaine.ro şi conține detalii importante despre cum se face corect colectarea acasă, la serviciu, în comunitate, pașii de urmat pentru implementare și diferite răspunsuri și soluții sau studii de caz.

Clasele câștigătoare sunt:

Județul Dâmbovița:

Clasa I D – Școala Mihai Viteazul, TÂRGOVIȘTE
Clasa I B – Școala Constantin Cantacuzino, TÂRGOVIȘTE
Clasa VI A – Școala Gimnazială Radu cel Mare, TÂRGOVIȘTE
Clasa II B – Școala Gimnazială Vasile Cârlova, TÂRGOVIȘTE
Clasa IV A – Școala Tudor Vladimirescu, TÂRGOVIȘTE
Clasa IV A – Școala Matei Basarab, TÂRGOVIȘTE
Clasa V A – Școala Bălașa Doamna, TÂRGOVIȘTE
Clasa VI A – Școala Smaranda Gheorghiu, TÂRGOVIȘTE
Clasa VIII A – Școala Gimnazială Coresi, TÂRGOVIȘTE
Clasa IV D – Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești, TÂRGOVIȘTE
Județul Dolj:

Clasa III A – Școala Generală Gheorghe Țițeica, CRAIOVA
Clasa VI A – Școala Generală Mihai Viteazul, CRAIOVA
Clasa III A – Școala Româno Britanică, CRAIOVA
Clasa VI A – Școala Ion Creangă, CRAIOVA
Clasa IV A – Școala Generală Lascăr Catargiu, CRAIOVA
Clasa III A – Școala Anton Pann, CRAIOVA
Clasa VIII A – Liceul de Transporturi Auto, CRAIOVA
Clasa III A – Școala Sfântul Vasile, CRAIOVA
Clasa V C – Școala Generală Nicolae Romanescu, CRAIOVA
Clasa I A – Școala Generală Elena Farago, CRAIOVA
Județul Călărași:

Clasa VII A – Colegiul Economic, CĂLĂRAȘI
Clasa Pregătitoare C – Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, CĂLĂRAȘI
Clasa V B- Școala Gimnazială Mihai Viteazu, CĂLĂRAȘI
Pregătitoare A – Școala Gimnazială Nr 1, LEHLIU GARĂ
Clasa III A – Liceul Tehnologic Duiliu Zamfirescu, DRAGALINA
Clasa IV – Liceul Tehnologic Nr 1, FUNDULEA
Județul Constanța:

Clasa I B – Școala Gimnazială Nr 40 Aurel Vlaicu, CONSTANȚA
Clasa IV B – Școala Gimnazială Nr 12 B,P, Hașdeu, CONSTANȚA
Clasa IV B – Școala Gimnazială Nr 10 Mihail Koiciu, CONSTANȚA
Clasa VI E – Școala Gimnazială Nr 30 Gheorghe Țițeica, CONSTANȚA
Clasa VI B – Școala Gimnazială Nr 38 Dimitrie Cantemir, CONSTANȚA
Clasa III B – Școala Gimnazială Nr. 18 Jean Bart, CONSTANȚA
Clasa V C – Școala Gimnazială Grigore Moisil, CONSTANȚA
Pregătitoare A – Școala Gimnazială George Coșbuc, 23 AUGUST
Clasa VI B – Școala Gimnazială Nr 3, MANGALIA
Pregătitoare B – Școala Gimnazială Sf Andrei, MANGALIA
Clasa III C – Școala Gimnazială Gala Galaction, MANGALIA
Clasa II A – Școala Gimnazială Nr 1, MANGALIA
Județul Vâlcea:

Clasa VIII A – Liceul de Arte Victor Giuleanu, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa a IV a C – Liceul de Informatică Matei Basarab, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa VII A – Colegiul Energetic, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa I A – Școala Anton Pann, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa VI A – Liceul Sanitar Antim Ivireanu, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa VIII B – Școala Gimnazială Nr 5, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa IV A – Școala Gimnazială Nr 4, RÂMNICU VÂLCEA
Pregătitoare B – Școala Gimnazială Nr 13, RÂMNICU VÂLCEA
Clasa VI B – Școala Gimnazială Nr 2 – I, Gh Duca, RÂMNICU VÂLCEA
Județul Ilfov:

Clasa IV A – Școala Gimnazială Nr 2, BUFTEA
Clasa XI M – Liceul Tehnologic D. Dumitrescu, BUFTEA
Clasa X A – Liceul Tehnologic Barbu A Stirbey, BUFTEA

Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a contribui la dezvoltarea socio-economică, culturală și educațională a României. CSR Nest oferă soluții și servicii mediului de afaceri și organizațiilor societății civile în domenii precum cel al sustenabilității, protecției mediului, gestionării responsabile a deșeurilor, responsabilității sociale corporative (CSR), dezvoltării organizaționale și comunitare, economiei sociale sau proiectelor de mediu, pentru a crește impactul acțiunilor lor în comunitate. Pentru mai multe detalii, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.

Despre Fundația Coca-Cola

Fundația Coca-Cola reprezintă ramura filantropică globală a Companiei Coca-Cola. Încă de la începuturile sale în 1984, Fundația a acordat peste 1 miliard de dolari în granturi și subvenții pentru sprijinirea inițiativelor dedicate construirii și dezvoltării de comunități sustenabile în întreaga lume. Pentru mai multe informații despre Fundația Coca-Cola vă invităm să accesați www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation.

Sursa:www.azipentrumaine.ro

Proiecte recente

Școlile din România sunt invitate să devină campioni ai reciclării și să câștige premii în valoare totală de peste 250.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, Campionatul Reciclării, dezvoltat de…

Servicii Publice SA Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea lansează campania de informare și conștientizare pe tema colectării separate a deșeurilor „Tulcea colectează separat pentru un viitor sustenabil” Operatorul de salubritate Servicii Publice S.A. Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea dau startul…

În cadrul conferinței de presă de azi, directorul adjunct al Direcției Tehnice, Adina Popa, a prezentat situația sistemului de salubritate menajeră la nivelul municipiului, investițiile în infrastructura tehnico-edilitară specifică din ultimii 5 ani, deficiențele constatate pe parcursul campaniei de verificare…

Primăria municipiului Cluj-Napoca implementează un nou proiect pilot prin care se susține dimensiunea verde a orașului. La Piața agroalimentară Zorilor funcționează un container pentru colectarea deșeurilor provenite Reciclează 15 ambalaje și primești gratuit un bilet cu 2 călătorii pentru transportul…