Începe primul proiect de colectare selectivă a deșeurilor pentru casele individuale din Târgu Mureș

Postat în data 17.01.2022

Începând din 17 ianuarie 2022 Primăria Municipiului Târgu Mureș prin operatorul de salubrizare începe primul proiect de colectare selectivă a deșeurilor din istoria orașului.

Pentru început, colectarea selectivă va fi implementată în zonele cu locuințe individuale (zona de case), asta înseamnă aproape 7 mii de gospodării din Târgu Mureș. Întreg procesul de implementare va fi unul complex, și va presupune o colaborare strânsă între cetățeni, compania de salubritate și administrația publică locală. Introducerea deșeurilor colectate selectiv în circuitul de reciclare va diminua taxele la depozitare și implicit taxele de salubrizare in viitor se vor diminua. Diferența poate ajunge până la 175 lei/to.

Deșeurile reciclabile vor fi colectate pe patru categorii, în saci de culori diferite:

· Galben: plastic/metal;

· Albastru: hârtie/carton;

· Verde: sticlă

· Deșeuri biodegradabile, pot fi puse în saci de altă culoare.

Operatorul asigură saci colorați (galben, albastru și verde) pentru colectarea deșeurilor reciclabile. În prima parte a lunii ianuarie 2022 firma de salubrizare împarte câte trei saci de culori diferite, astfel o gospodărie va primi, până la debutul campaniei, în total 3 saci. La ridicarea deșeurilor selective, locuitorii vor primi pe loc saci noi pentru următoarea colectare.

Păstrarea curățeniei ține, în primul rând de o educație civică, iar aici suntem cu toții responsabili. Este foarte important ca locuitorii să conștientizeze și să nu amestece tipurile de deșeuri.

Operatorul va colecta sacii cu deșeuri selective amplasați în fața gospodăriilor săptămânal, de luni până sâmbătă, între orele 7.00 și 15.00, după un program prestabilit, pe străzi (lista este atașată la finalul articolului). Deșeurile selective nu se colectează în același zi cu deșeurile menajere (procedura de colectare a acesteia din urmă nu suferă modificări și nu este influențată în niciun fel de colectarea selectivă). Vă rugăm, scoateți sacii înainte cu o zi de data în care a fost programată strada dumneavoastră. Sacii vor fi ridicați de mașini separate (în funcție de categoria de deșeuri,) care nu vor circula neapărat în tandem, dar vor respecta programul prestabilit.

Pentru a informa corect și rapid cetățenii, toate detaliile legate de implementarea proiectului de colectare selectivă a deșeurilor din Târgu Mureș vor ajunge la locuitori prin intermediul unui larg pachet de instrumente de comunicare – scrisori, afișe, mesaje electronice, articole de presă, informări pe rețelele de socializare, etc.

Gestionarea deșeurilor selective colectate va fi sarcina companiei a de salubrizare, care se va ocupa ca, întreaga cantitate colectată să fie transportată și prelucrată la o stație de sortare autorizată.

După implementarea programului la case individuale, în primul trimestru a anului 2022 proiectul va fi extins, pas cu pas, prin program pilot la blocuri. Primăria Târgu Mureș a demarat deja licitația pentru infrastructura necesară. Avem o procedură de licitații, care se încheie în ianuarie 2022, și prin intermediul căreia achiziționăm 216 containere, asta însemnând că în viitorul apropiat vom avea infrastructura pentru 72 de platforme din totalul de 168, necesar, și urmează să includem în bugetul din 2022 și diferența de platforme, astfel încât să ajungem ca până la sfârșitul anului viitor toți târgumureșenii să aibă posibilitatea de a colecta selectiv.

Sursa: www.tirgumures.ro

Proiecte recente

Școlile din România sunt invitate să devină campioni ai reciclării și să câștige premii în valoare totală de peste 250.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, Campionatul Reciclării, dezvoltat de…

Servicii Publice SA Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea lansează campania de informare și conștientizare pe tema colectării separate a deșeurilor „Tulcea colectează separat pentru un viitor sustenabil” Operatorul de salubritate Servicii Publice S.A. Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea dau startul…

În cadrul conferinței de presă de azi, directorul adjunct al Direcției Tehnice, Adina Popa, a prezentat situația sistemului de salubritate menajeră la nivelul municipiului, investițiile în infrastructura tehnico-edilitară specifică din ultimii 5 ani, deficiențele constatate pe parcursul campaniei de verificare…

Primăria municipiului Cluj-Napoca implementează un nou proiect pilot prin care se susține dimensiunea verde a orașului. La Piața agroalimentară Zorilor funcționează un container pentru colectarea deșeurilor provenite Reciclează 15 ambalaje și primești gratuit un bilet cu 2 călătorii pentru transportul…